הכל אודות בניה קלה
בניה קלה/בניה מתועשת הינה שיטת בניה המבוססת על שימוש באלמנטים מוכנים שיוצרו במפעל ומשונעים לשטח. הבניה הקלה נחשבת למאוד יעילה, חסכונית והיא נעשית תחת בקרת איכות מחמירה, הן במפעל והן בשטח המיועד, זאת להבדיל משיטת הבניה המסורתית המוכרת גם כ“בניה קונבנציונלית".
היתרונות של בניה קלה
יתרונות הבניה הקלה ידועים בכל רחבי העולם ולכן הדרישה לסוג בניה זו נעשה גדול יותר ויותר. בין היתרונות העיקריים:
- עלויות – העלויות של בנייה קלה קטנות באחוזים ניכרים לעומת שיטות בנייה אחרות. הסיבה העיקרית להוזלה זו נובעת מהעובדה כי בנייה בשיטה זו אורכת זמן קצר יחסית, בהשוואה לסוגי בנייה אחרים. קחו בחשבון כי בשיטת בנייה זו כמות שעות העבודה קטנה יותר משיטות אחרות, מה גם שלא צריך לפנות כמות גדולה של פסולת בתום התהליך.
- זמן קצר – תוך חודשים ספורים הכל גמור. כן. אתם קוראים נכון. הבנייה הקלה נעשית תוך פרק זמן קצר ביותר.
- תהליך נקי וידידותי לסביבה – אם בבניה רגילה אתם מורגלים לראות אדי אבק, טרקטורים ולכלוך רב, בשיטת הבניה הקלה לא נעשה שימוש בכלים כבדים, זיהום האוויר נמוך והתהליך הופך להרבה יותר ידידותי לסביבה, יתרון משמעותי כשמדובר על בניה קלה מוסדית.
- אטימות – המבנה עמיד לפגעי מזג אויר, שכן הבנייה כוללת חומרים מתקדמים וגם הבידוד התרמי והבידוד האקוסטי ברמה מאוד גבוהה. בנוסף יש לציין שהמבנה יהיה בעל עמידות גבוהה למצבים של רעידות אדמה.
- גימור איכותי – בשיטת בניה זו הקירות שנבנים חלקים, ישרים ומדויקים והאיכות גבוהה יותר משיטת בניה המערבת בלוקים ובטון.
מה החסרונות של בנייה קלה?
לבנייה קלה יש יתרונות רבים, אך לפני שבוחרים בשיטה זו, חשוב גם לבחון את החסרונות הקיימים, ולהיות מודעים אליהם.
- תחזוקה גבוהה יותר – כאשר בוחרים בבנייה קלה צריך לקחת בחשבון שיכול להיות שתידרש תחזוקה גדולה יותר לעומת מבני בטון, במיוחד אם הבסיס מיוצר מעץ. לעומת זאת, אם השלד של המבנה מיוצר מפלדה, לא תידרש תחזוקה רבה בהשוואה לבניה הקונבנציונלית.
- הוספת מרחב מוגן – כיום תקנות הבנייה מחייבות מרחב מוגן. מבנים קלים אינם מגיעים עם מרחב מוגן ויש להוסיף את היחידה בנפרד למבנה, מה שדורש ליווי של אנשי מקצוע מיומנים כמו מפקחי בנייה ומהנדסים.
- תיקונים ושינויים – במידה ואתם רוצים לבצע תיקונים ושינויים בפרישת המבנה, עליכם לעבוד עם קבלן מקצועי, שמכיר את שיטת הבנייה הקלה, ומודע לכל ההשלכות של אותם שינויים ותיקונים, כך שלא יגרם נזק למבנה וליסודותיו.
בנייה קלה חומרים
בשיטת הבנייה הקלה שלד המבנה יהיה מיוצר מעץ או מפלדה. אל השלד מחברים פאנלים מחומרי גלם שונים, בהתאם לרצונות הלקוחות, השימוש במבנה והתנאים בשטח. בין החומרים הקיימים:
פאנלים מבודדים
פאנלים מבודדים הם בין חומרי הגלם שמשמשים לבנייה קלה. כל פאנל מורכב משלוש שכבות של חומר, כאשר באמצע ישנו חומר מבודד ומשני צדדיו פח מגולוון. ישנם סוגים שונים של פאנלים כאלו בטווחים שונים של מחירים ובעובי משתנה. חומרי הבידוד אשר שמים בפנים גם כן משתנים ובין האפשרויות הקיימות ניתן למצוא פוליסטרן, צמר סלעים, פוליאוריתן ועוד.
קירות רב שכבתיים
חומרים נוספים שמשמשים לבניה קלה אלו הם קירות רב שכבתיים, כאשר מדובר באפשרות מעט יותר יקרה בהשוואה לפאנלים. קירות רב שכבתיים מורכבים גם כן משכבות של חומר וכוללים קונסטרוקציה של פלדה מגולוונת במרכז, קיר גבס מבפנים, ולוחות שמתאימים לקירות חיצוניים מבחוץ. ישנו מבחר של חומרים שמשמשים כלוחות חיצוניים ביניהם: סופרבורד, אקווה פאנל, מאסטר קיר ועוד.
בלוקים
בשיטת בניה זו משתמשים בחומר שנקרא בלוק איטונגטק. בבסיסה שיטה זו דומה לשיטת הקירות הרב שכבתיים, אולם כאן הקיר החיצוני מורכב מבלוקים מלבניים בגדלים שונים. שיטה זו מזכירה מעט את שיטת הבניה הקונבנציונלית, עם זאת הקירות יהיו קלים יותר וגם מבודדים יותר.
עץ
כאשר העץ הוא חומר הגלם, גם השלד מיוצר מעץ וגם החיפוי שלו. כלומר הלוחות שמצפים את השלד מיוצרים מדיקטים או לבידים, שאלו לוחות שמורכבים מכמה שכבות עץ שהודבקו האחת לשנייה.
שיטות בניה קלה
רוב השיטות של בניה קלה מבוססות על תהליך זהה: יוצרים קונסטרוקציה מעץ או פלדה, ועליה מלבישים לוחות ייעודיים שכוללים גם חומרי בידוד. את הקונסטרוקציה ניתן לייצר מחומרי גלם שונים, כמו גם את הלוחות. בנוסף גם חומרי הבידוד משתנים בהתאם לצורך.
קונסטרוקציה מפלדה ניתן לבנות במפעל בשלמותה בהתאם לתכנית העבודה ואז לשנע אותה לאתר העבודה. ניתן לייצר מוטות פלדה במפעל ולשנע אותם לאתר הבנייה, שם הם יורכבו, וניתן לייצר קונסטרוקציה מעץ ולהרכיב אותה באתר הבניה ולאחר מכן להלביש עליה פאנלים מעץ. הבחירה בשיטה כזו או אחרת תלויה הן בחברה המייצרת והן בצרכי הלקוח ואופן השימוש במבנה. מלבד הקונסטרוקציה משתמשים גם בלוחות מפח או אלומיניום שבתוכם חומר מבודד או בקירות רב שכבתיים, שזוהי אחת השיטות הנפוצות ביותר.
בניה קלה למגורים לעומת בניה מתועשת
השיטות השונות של בניה קלה מאפשרות להתאים את המבנה לצרכים ספציפיים ולאופן השימוש בו. כולנו נסכים שישנו הבדל בין מבנה שמיועד למגורים לבין מבנה תעשייתי. לרוב ההבדלים יבואו לידי ביטוי בשיטת הבניה עצמה, כמו גם בחומרים שיעשו בהם שימוש, כדי להשיג את התנאים האופטימליים לאופן השימוש במבנה, תוך עמידה בתקני הבניה הנדרשים. בשני המקרים יש שתי אפשרויות, או שרוב העבודה תתבצע במפעל ואז משנעים את המבנה לאתר ושם מחברים אותו לתשתיות ועוברים על הגימורים. או שמכינים במפעל את כל המוטות והלוחות לפי מידות, ואת כל האלמנטים של המבנה משנעים לאתר ושם מחברים ביניהם לכדי מבנה אחד מוגמר.
הן למבני מגורים והן לתעשייה, שיטת בניה זו מציעה גמישות, יעילות, התאמה אישית ועמידה בלוחות זמנים מהירים.
בניה קלה – מה שלבי הבניה?
כאשר בוחרים בבנייה קלה נהנים מיתרון משמעותי והוא שהחברה בה אתם בוחרים מלווה אתכם לכל אורך הדרך, החל בשלבי התכנון הראשוניים, דרך הביצוע ועד הובלת המבנה לשטח.
בתחילת הדרך מאפיינים את הצרכים ומעבירים אותם לצוות התכנון של החברה. בהתאם, הצוות מגבש כמה תכניות עבודה ללקוח, אשר בוחר את זו המועדפת עליו ביותר, לצד תכניות חשמל, קונסטרוקציה ואינסטלציה התואמות לכל התקנים ודרישות החוק. לאחר מתן אישור של הלקוח, עוברים לשלב הביצוע, ובהתאם לתכנית שנבחרה בונים את המבנה במפעל, ומשנעים אותו לשטח בתום התהליך ועד למסירה הסופית.
בשיטת בניה זו ניתן להגיע למפעל לראות את התוצר המוגמר, לבדוק אם יש עליו אילו שהם השגות לפני הובלתו לשטח ולבצע שינויים בהתאם.
בחירת החברה הנכונה
כאשר מעוניינים בשיטת הבניה הקלה קיימת חשיבות רבה לבחירת החברה שתבצע את העבודה. על החברה להיות כמה שיותר מקצועית ומיומנת, להיות מודעת לתקנים ולדרישות בניה, לעבוד עם חומרים מהשורה הראשונה ולהחזיק צוות מקצועי שמתמחה בכל תהליכי הבנייה השונים, החל בשלב התכנון הראשוני, דרך הבניה במפעל ועד שינוע וחיבור המבנה בשטח.
חברת רולן מובילה את מהפכת הבניה הקלה בישראל ונחשבת לאחת החברות המתקדמות והמובילות ביותר בתחום כבר מעל 40 שנים. צרו עמנו קשר ונשמח לספק לכם פתרונות בנייה איכותיים.