close-form

אנו דואגים לכל השלבים בבניית המבנה שלכם

דברו איתנו ונתחיל תהליך

    האם מבני בניה קלה עמידים בפני רעידות אדמה?

    date 6 במרץ 2019
    date 6 במרץ 2019

    הגנת מבני בניה קלה מפני רעידות אדמה

    אין זה סוד כי שיטות הבניה המסורתיות יותר, ובמיוחד כאלו שהיו מקובלות לפני שנת 1980, פחות שמו דגש על נושאים כמו בטיחות מפני רעידות אדמה. כתוצאה מכך, קודמה תכנית מתאר ארצית תמ"א 38, הפועלת לחיזוק הנדסי של מבנים אלו. ואכן, קיים חשש ממשי מפני רעידת אדמה גדולה בשבר הסורי אפריקאי, כזו שצריך להתגונן מפניה ונשאלת השאלה: כיצד ואם בכלל ניתן לעשות זאת עם מבנים קלים?

    מבנים קלים? הם לא כל כך קלים כמו שאתם אולי חושבים

    המושג "בנייה קלה" עשוי להיות מעט מטעה, שכן מבנים אלו מאוד עמידים. אותה "הקלות" המדוברת מגיעה למעשה מתהליך הבנייה אשר מאוד פשוט, ידידותי, מהיר וחסכוני ולכן הפך לפופולרי בחלוף השנים. הרשו לנו לשבור לכם כמה מיתוסים על בניה קלה: ראשית כל, לכל מבנה יש שלד, לרוב השלד מיוצר מפרופילים של פלדה. ולמרות שרובנו סוברים כי שלד בטון יהיה העמיד ביותר, בפועל הגמישות של שלד הפלדה מאוד מחושבת ומאפשרת לו לנוע עם רעידת האדמה וכך להחזיק מעמד גם בפני רעידת אדמה חזקה.

    נוסחה מנצחת: שילוב בין טכנולוגיה לתכנון מדויק

    מבנים קלים מתוכננים עד לרמת הפרט הקטן ביותר. הפירוט ההנדסי שלהם לא יסולא מפז ולכן אותם פרופילים מפלדה הקשורים לסעיף הקודם נמצאים בחזית הטכנולוגיה בתחום. אל השלד מחוברים קירות קלים, מה שהופך את המבנה לעוד יותר גמיש ועמיד בפני תנודות ורעידות. כמו כן חיבור הפרופילים נעשה במלאכת מחשבת ועל ידי תכנון הנדסי מדויק של כל העומסים והכוחות בהם על השלד והמבנה לעמוד.

    כל התמיכה שהמבנה צריך – מסתתרת בתוך הקיר

    קירות של מבנים קלים מחוברים לפרופילים הגמישים מהפלדה. יותר מכך הם עצמם כוללים בתוכם מספר לא מבוטל של עמודי תמיכה. עמודים אלו מחוברים לשני מסלולים: עליון ותחתון, כך שהגמישות של המבנה רק הולכת וגדלה. התוצאה בפועל היא מבנה חזק, עמיד וקל משקל. במהלך רעידת האדמה, כאשר ישנן תנודות קרקע, המבנה יזוז בגמישות ולכן יגלה יותר עמידות לעומת מבנים אחרים. יש לקחת בחשבון שיכול להיות שיהיו סדקים במעטפת החיצונית, אך המבנה עצמו לא יקרוס כליל, גם כאשר מדובר ברעידת אדמה בעוצמה גבוהה.

    זה בדוק!

    באוניברסיטת מלבורן החליטו לבדוק את הנושא לעומק על מבנה שנבנה בשיטת הבניה הקלה. התוצאה הייתה מידת עמידות מפתיעה של שלד הפלדה לאותה הרעדה שבוצעה במעבדה. עוצמת הרעידה שניסו במעבדה הייתה 8.4 בסולם ריכטר. מדובר בעוצמה אדירה שבמציאות עשויה לגרום להרס רב ונזק כבד ואף לגבות קורבנות. רוב האנשים מעדיפים לבנות בית ולו שלד מבטון מתוך מחשבה ששלד מבטון יהיה חזק יותר. יחד עם זאת יש לציין כי אין לבחור בשלד חזק יותר אלא בשלד עמיד יותר, וכאן מבנים קלים נותנים פייט בכבוד. על פי מחקרים של עמידות בפני רעידות אדמה במבחן העמידות הגדולה ביותר מנצח שלד פלדה דקה, אחריו שלד עץ ורק אחריהם נמצא שלד בטון סטנדרטי.

    מה חשוב לדעת?

    התקנים שחלו פעם על ענף הבנייה אינם אותם תקנים שחלים היום ושלדים מבטון מזוין חשופים גם הם לבלאי ונזקים כמו היחלשות החומר וקורוזיה, נזקים אשר עשויים לגרום למידת עמידות נמוכה יותר. בנייה קלה משלבת את מיטב הטכנולוגיה הקיימת בענף הבנייה, כוללת תכנון הנדסי מדוקדק ומחשבה יתרה ועומדת בתקן הבנייה לרעידות אדמה (ת"י 413). כמו כן מבנים אלו מבוססים על שיטות בנייה מתקדמות במיוחד. ההיגיון אומר שכמה שהמבנה יהיה גמיש יותר כך עמידותו תהיה יותר גבוהה וזהו היתרון שמבנים קלים מציעים, לצד כמובן חיסכון במשאבים ובעלויות, תהליך בנייה מהיר יותר, מינימום פסולת, בידוד תרמי גבוה ועוד.

     כדי שהתהליך והתוצאה יהיה כמה שיותר איכותיים ומקצועיים חשוב לבחור בחברה מקצועית בתחום הבנייה הקלה ששמה הולך לפניה בתחום.

    image
    לחץ להגדלה

    קטגוריות מובילות

    אולמות ספורט

    arrow

    אולמות ספורט

    arrow

    גני ילדים

    arrow

    גני ילדים

    arrow

    מבנים משולבים

    arrow

    מבנים משולבים

    arrow