
מודעות אקולוגית גבוהה
בעשורים האחרונים בנייה ירוקה הופכת ליותר ויותר נפוצה, ולו רק בגלל שמוקדשת תשומת לב רבה לכל נושא האקולוגיה והקיימות. נושאים כמו חיסכון במים, מחזור ושימוש חכם באנרגיה נמצאים בחזית ומשחקים תפקיד חשוב אצל עסקים, חברות, ארגונים ומוסדות שמעוניינים להביע אמרה בנושאים הקשורים לאיכות הסביבה. בארצות רבות בעולם רואים כי מדובר במגמה הולכת גדלה, אך מה המצב בישראל והיכן היא ממוצבת בתחום הבניה הירוקה?
רק בישראל: עדיין ישנם חסמים
על פי דו"ח של מכון המחקר של הכנסת ישנם בישראל 310 בניינים שעומדים בתקנים. דו"ח זה מציג לראשונה טיוטת מסקנות של צוות העוסק בנושא הממליצה שתקן הבניה הירוקה יהפוך להיות מחייב במבני ציבור. למרות שמכון התקנים טוען שהמגמה חיובית, וכי ישנם כ- 1,000 מבנים אשר נמצאים בתהליכי אישור, עדיין קיימת ביקורת נוקבת על כך שהחסמים בארץ מתחילים מגבוה. לצד חוסר רצון להתקדם ולקדם, קיים חוסר חזון וההחלטות מלמעלה מבוססות על מחקרים לא עדכניים. כמו כן המשרדים השונים אינם נרתמים כדי לקדם את הנושא, או אף לעשות שיעורי בית ולבדוק היכן הדברים עומדים.
אי אפשר להתעלם מהיתרונות של בנייה ירוקה
לבנייה קלה ירוקה יש יתרונות רבים בהפחתת גזי חממה וזיהום אוויר באופן כללי כמו במקרה של התקנת לוחות סולאריים. כמו כן השפעתם של מבנים אלו על איכות הסביבה של אלו הנמצאים בהם, כמו גם על סביבתם אינה נתונה למחלוקת. בשנת 2016 הוגשה טיוטה הממליצה על כך שיחול תקן מחייב של בנייה ירוקה באופן הדרגתי, בתחילה על מבני ציבור ולרבות: מבני חינוך, משרדים ומבנים מסחריים. באותה טיוטה נכתב כי שלושה גופים ממשלתיים והם משרד התיירות, משרד הביטחון ומנהל הדיור הממשלתי אימצו את התקן הממשלתי הנוגע לבנייה ירוקה ואף על פי כן ישראל נמצאת בתחתית הרשימה בהתייחס אל אחוז הבנייה הירוקה מכלל שוק הבנייה.
לנגד העיניים: הנזקים של בנייה "רגילה"
גם בבחינת אחוז חברות הבנייה שעוסקות בבנייה ירוקה ישראל ממוצבת מאחור, כשלה חברות בודדות העוסקות בתחום. זאת לעומת מקומות רבים ברחבי העולם בהם בנייה ירוקה צוברת תאוצה וישנן המון חברות שעוסקות בתחום. ישן סיבות רבות לכך, ביניהן גם היעדר תמריצים. בניגוד לישראל ישנם מקומות בעולם משקיעים משאבים רבים בתחום הבנייה הירוקה ומעניקים תמריצים לחברות בנייה כדי לקדם את תהליכי הבנייה השונים. למעשה אנו נשקיע בעשור הקרוב בבניית מיליוני יחידות דיור, תוך שמתעסקים במקביל בהורדת מחירים, במקום לפקוח את העיניים ולראות כי הסביבה הפיזית שלנו נהרסת אט אט תוך כדי התהליך.
מה עושים?
תקן הבניה הירוקה צריך להיות הסטנדרט המקובל על עיריות ומועצות, כדי שיזמים לא יוכלו להתקדם אם לא יתאימו את עצמם – כך למעשה כל בנייה מתועשת, תעמוד בתקנים מחמירים שיועילו בהווה ובעתיד למען כלל האוכלוסייה. בדרך זו כל היזמים יישרו קו עם עקרונות הבניה הירוקה וניתן יהיה למנוע את הזיהום, פליטת גזי חממה לאטמוספרה ועוד. יותר מכך, במידה והתקן של הבניה הירוקה יהפוך לסטנדרט ניתן יהיה לחסוך בעלויות, להוביל מהלך שמשתלם לכל הצדדים המעורבים ותורם לסביבה במידה משמעותית. בדיקות שנערכו בנושא מצביעות על כך שהבניה הירוקה אינה יקרה יותר ותהליך הבניה קצר יותר. כאשר מדינת ישראל תפסיק להסס בנושא תוך כמה שנים בודדות כל מבנה ציבורי יכול להיות ירוק ולאט לאט יהיה אפשר לעבור גם למבנים אחרים.
חושבים ירוק וצולחים את כל החסמים
הסיבה שבארץ תחום הבניה הירוקה מתקדם בעצלתיים היא שישנם חסמים המונעים את יישום התקן בהצלחה. זאת בגלל מקרים כמו היעדר פיקוח, בעיות חקיקה, תקנוני תכנון ובנייה ועוד. יחד עם זאת כמות האישורים של מכון התקנים הישראלי למספר הבניות הירוקות הולכת וגדלה ולכן אין ספק כי מדובר במגמה חיובית שצריכה להיות מגובה בראייה אסטרטגית: מבנים ירוקים צריכים להפוך ליעד של הממשלה. זאת על מנת שישראל לא תדשדש מאחור וכדי שתחום זה יתפתח וישתלב בהליכי הבנייה.
חברת רולן הינה החברה המובילה בבניה קלה בישראל ובעולם. לאורך השנים ניהלנו וביצענו פרויקטים רבים העומדים בקנה אחד עם כלל התקנים המחמירים בתחומי הבניה. נשמח לעמוד לרשותכם בכל עת. למידע נוסף לחצו כאן, השאירו פרטי התקשרות ואנו נחזור אליכם בהקדם.