לנוכח מצוקת הדיור המסתמנת, יש עוד ועוד אנשים שמעדיפים לקצר הליכים ולהיכנס כבר לגור בבית משלהם שבנוי בבנייה קלה. ברחבי העולם כבר גילו זאת ולכן יש מבני ציבור שבנויים כולם בשיטות כאלה כי הן מעולות כדי להזניק לדרך יזמים שנהנים מכך, ויש בתים שבהם גרים אנשים שרוצים גם לחסוך עלויות ומשאבים כמו זמן. להלן יתרונות שמאפיינים בנייה קלה. למעשה, השיטה הזאת כל כך פופולרית היום שהיא גרפה 140 מיליארד דולר רק בשנת 2020 ברחבי העולם. עד כדי כך היא מקובלת בעולם. הגיע הזמן להכיר אותה גם בישראל ואת היתרונות הרבים שיש לה.
ראשית, מהי בנייה קלה?
הבנייה המסורתית נעשית על ידי חפירת יסודות עמוקים, יציקת בטון מזוין לאדמה, בניית תשתיות באדמה העמוקה ובניית שלד למבנה באמצעות חומרי בנייה כמו מלט, בטון, לבנים ועוד. שיטה זו לוקחת זמן וגורמת לעבודות להתמשך שנים, במיוחד כאשר מדובר בבנייה לגובה. בנייה קלה היא בנייה מודולרית שמורכבת מחלקים מוכנים מראש. היא אינה דורשת חפירת יסודות עמוקים והיא מורכבת ממסגרות מתכת שונות, פלדה או נירוסטה או אלומיניום, כשהן ממולאות בחומרי מילוי קלים כמו גבס, סיליקונים ופולימרים למיניהם. הבנייה של הלוחות נעשית בדרך כלל במפעל ללא זיהום הסביבה וכך הם מוסעים לאתר הבנייה ומורכבים בתוך שעות במדויק. במקרה זה, התשתיות עוברות גם ברצפה אבל בעיקר בתוך החללים שמוכנים להן בקירות כך שהן נגישות הרבה יותר מאשר בעבר. אחר כך מחפים את הקירות כמו כל בניין ויש לכם בניין מוכן בזמן קצר.
תכנון גמיש
תכנון גמיש של בנייה קלה מתאפשר בכך שיושבים ומתכננים הכל ליד השולחן, במחשב, ומעבירים את הפקודות למכונות שיוצרות את חלקי הבניין במדויק. זה נחשב ליתרון משום שאם צריך לשנות משהו ברגע האחרון כי משנים את הדרישות או מחליטים ללכת על דבר נוסף, אפשר לערוך שינויים מראש, בלי ליקויי בנייה. הכל ממוחשב ויוצא מדויק עד המילימטר האחרון במדויק. תכנון גמיש זה אומר גם שהרבה יותר קל להוסיף חדרים ולהוריד אותם או מפלסים שונים כאשר רוצים להגדיל את המשפחה או לשנות ייעוד של חדרים. השיטה של בנייה מודולרית מאפשרת שינוי חללים פנימיים הרבה יותר בקלות מבלי לשבור קירות, וכך גם אפשר להוסיף קומות וחדרים נוספים לבית בכל עת שרוצים.
מהירות
מרגע שיוזמים הקמת בניין עוברות שנים עד שהוא יוצא לפועל. זה כולל תכנון אדריכלי מדוקדק והגשת תכניות בנייה ובקשות להיתרים. יש הליכים ממושכים שהביורוקרטיה הופכת אותם לאינסופיים כמעט. אין דבר כזה זירוז הליכים כשמדובר בבנייה מסורתית כי היא מורכבת ובלתי הפיכה כמעט. בנייה קלה ברורה, פשוטה, קלה ליישום ולהרכבה, והיא אינה דורשת דבר מלבד היתרי בנייה ותכנית הנדסית ואדריכלית שהיא למעשה תכנית הנחיות למכונות הייצור. ברחבי העולם הצליחו לבנות רבי קומות בתוך כמה ימים בשיטה זאת. פשוט מתכננים ובונים במפעל מבלי להשבית רחובות שלמים למשך שנים ומסיעים את המרכיבים לאתר. שם מרכיבים את כל החלקים בצורה חכמה וזהו. היא מפחיתה את זמן הבנייה פי שלושה, כמו שקרה בסין שבה בנו בית חולים שלם בתוך עשרה ימים, למשל.
יכולת להשתמש ברוב החומרים שניתן בבניה רגילה
למרות שאפשר להשתמש בחומרים שונים גם בבנייה קלה, הם עדיין זולים משמעותית וגם נראים אחרת לגמרי בעבודות מודולריות אלה. גם מתכות שדורשות עבודות נירוסטה או פלדה ואלומיניום עדיין יהיו זולות משמעותית ומהירות פי כמה לייצור ולהרכבה. נירוסטה לבניית פאנלים, למשל, היא עדיין זולה מהברזל הרב שנדרש לבנייה מסורתית.
חיסכון כספי
החיסכון הכספי הוא גדול משום שמדובר בעלויות חומרים גם אאשר משתמשים במתכות טובות ויקרות החיסכון מושג גם על ידי כך שנדרש פחות כוח אדם שעולה פחות, נדרש פחות זמן ולכן אפשר לזרז את מסירת המבנה לדיירים שלהם זה חוסך עלויות דיור חלופי, פחות הוצאות נלוות כמו התיקונים והניקיונות של הזיהום הסביבתי ופסולת הבניין, פחות הוצאת אנרגיה ופחות ביורוקרטיה שמוסיפה עלויות. בהשוואה, העלויות זולות יותר בעד 50% במבנים מסוימים. הטכנולוגיות של עבודה רטובה, כפי שהיא מכונה, יקרות מאוד ודורשות מכשור ומתקנים מורכבים ויקרים מאוד. חומרי הבנייה מאוד יקרים, שלא לדבר על התקורה והביטוחים.